måndag 4 januari 2010

Köldeffekt, vad är det?

Detta är kanske en fråga som folk funderar på här uppe? Börja med att kolla på denna tabell:

Vindstyrka + Lufttemperatur = Köldeffekten.
Köldeffekt är ett uttryck vi använder oss av ganska ofta här uppe i fjällvärlden. Jag tänkte förklara vad detta innebär, för er som inte redan vet. Vi brukar skriva ut det på whiteboard-tavlorna som vi har vid varje lift här i Stöten, t.ex "Idag blåser det mycket på toppen, tänk på köldeffekten. Köldeffekt -36"

SLAO (Svenska liftanläggningars organisation) skriver såhär om köleffekt:
Fartvind och naturlig vindhastighet gör att den egentliga kylan är avsevärt större än lufttemperaturen. Speciellt utsatt är oskyddade delar av huden, t.ex ansiktet.

Många inser inte vinden och kylans sammanlagda "skada" på huden. Även om inte termometern visar jättemånga minusgrader, kan det ändå vara stor risk för köldskador om det blåser samtidigt. Tänk er att det är -10 på toppen. Det låter väl inte allför kallt va? Ganska lagom till och med en fin vinterdag. Men om det samtidigt blåser 11 m/s (vilket inte heller är jättemycket), då hamnar plötsligt köldeffekten på -31. Det är ganska kallt det! Tänk på att detta är den egentliga temperatur du utsätter din hud för.

När vi varnar för köldeffekten är det därför viktigt att vi hjälps åt att hålla koll på varandras ansikten. En person som börjar få vita fläckar på t.ex kinderna eller näsan måste genast in i värmen för att inte få bestående kylskador! För att värma upp de kalla fläckarna lägger man en hand på och värmer upp med kroppsvärme. Man ska aldrig gnugga på fläckarna för att få tillbaka värmen! Då kan man förvärra skadan och ta död på hudcellerna.

Köldeffekten är en av anledningarna till varför vi inte kan köra vår 6-stolslift vissa dagar (samma sak gäller 3-stols liften). Risken för köldskador är helt enkelt för stor. Då tänker man i första hand inte på en problemfri och snabb tur till toppen, utan man måste ta hänsyn till vad som skulle hända om liften av någon andledning skulle gå sönder och bli ståendes. Skulle du vilja sitta stilla i en stol i kanske 15 min, om köldeffekten låg på nästan 40 minus? Detta är vad du skulle kunna bli utsatt för om liften går sönder, och man måste köra den med hjälp av nöddriften. Skulle liften gå sönder på ett sådant vis att man inte ens kan köra nöddriften, då måste liften evakueras, och du kan i värsta fall bli sittandes i upp till två timmar. Jag kan säga det att 15 minuter är mer än väl för att få allvarliga kylskador i dessa temperaturer...

Så jag hoppas nu att ni har mer förståelse för varför vi varnar för köldeffekten, och varför vi tvingas stänga av sittliftarna ibland!

2 kommentarer:

  1. jag visste inte att det kunde bli så allvarliga skador.. bra info! :)

    SvaraRadera
  2. Superbra info, hade ingen aning om vad köldeffekt var innan detta!

    SvaraRadera