tisdag 16 februari 2010

Stötens BigAirBag

Vid Stötens hjärta, Skidtorget, finner du en luftkudde även kallad BigAirBag. Stöten var först i Sverige med att införskaffa denna till förra säsongen, 08/09. Det är en stor kudde fylld med luft, för att öva hopp och grymma trick i och sedan kunna landa mjukt i princip hur som helst. Kudden består av ett undre lager, ca 50cm som drivs av en separat fläkt och är konstant fyllt med samma mängd luft, sedan är det det övre lagret som drivs av ytterligare en fläkt och som vi kan justera med hjälp av luckor hur mycket luft som skall släppas ut vid varje hopp. Detta justeras lite från dag till dag beroende på hur mycket folk vi har som hoppar. Är det till exempel mycket folk som hoppar kan man få stänga luckorna lite, eftersom fläkten inte hinner med att blåsa in lika mycket luft som det släpps ut när varje person landar. Hänger ni med? Annars blir kudden för mjuk. Det gäller att hitta en bra balans, för det är inte bra med för mycket luft heller. Då åker folk antingen av kudden för fort efter landningen, eller så blir de liggandes kvar uppe på kudden.
Aribagen har ett in-nätat "inrun" för att man inte ska kunna ta för mycket fart och flyga över kudden.

Det sämsta med kudden måste nog vara detta... Det hamnar massor med snö i framkant, mellan kudden och kicken. Detta gör att främre delen av kudden begravs av snö, och den blir inte ordentligt uppblåst i framkant. Det har tillbringats några timmar just här med att skotta bort denna förbannade snö! Ursäkta ordvalet, men det är verkligen inte en av mina favoritsysslor... Detta måste i princip göras dagligen för att hålla det i schack så att det inte blir för mycket snö.

Angående skaderisken på Airbagen kan jag säga detta: jag har fått intrycket av att skadorna var betydligt fler och värre förra säsongen. Vet faktiskt inte vad detta beror på, kanske att både vi och de som hoppas har lärt oss mer om hur kudden fungerar. Jag har iallafall inte tagit hand om någon skada på Airbagen hittills (peppar peppar, ta i trä), och hoppas att det får fortsätta så!

6 kommentarer:

  1. Det verkar som en smart grej, men vad händer med alla skidor och stavar när man landar? Glider man bara av, eller hur tar man sig där ifrån? Hm.. får kanske prova :P

    SvaraRadera
  2. åh, det verkar jättekul, väldigt smart grej :)

    SvaraRadera
  3. Karoline: Stavar får man inte hoppa med så de är inget problem, skidorna löser oftast ut och glider av Airbagen av sig själva. Personerna som hoppar glider av bagen i lagom tempo, om den är lagom uppblåst dvs :) de flesta landar ganska långt fram på kudden, och glider ner i glipan mellan kicken och kudden, där det ligger madrasser för att ingen ska skada sig.

    SvaraRadera
  4. Soren sa:
    Får man bare prøve hvis man anvender twin-tip ski? Eller går det bra at bruke vanlike ski?

    Vi er en stor flok som kommer en liten tur til Støten om 2 uker.

    SvaraRadera
  5. Hej Soren! Man får hoppa med allt som är tillåtet att åka med i backarna, t.ex twin-tip, carvingskidor, snowboard, snowblades.

    Så ni är varmt välkomna hit att provhoppa på Airbagen!

    SvaraRadera
  6. Haha kommer man ur den? Ser ut att vara skön att sola på :) Hehe

    SvaraRadera